Kung Erik Ejegod av Danmark och släkten i Skara

I mitt detektivarbete dyker det hela tiden upp nya pusselbitar istället för dem jag letar efter. Medan jag funderade på varifrån Bodil Håkonsdotter (dotter till Gunhild av Venden och Håkon Eriksson Ladejarl) eller kanske Jedvard fått sina namn hittade jag en ny förbindelse till Skara.

Bodil Håkonsdotter gifte sig med Ulf Galiciefarare Torkilsson (Thrugotsson/Tordsson/Torgilsson) och fick en son som hette Thord Ulfsson Bonde, som gifte sig med Edla Eriksdotter från Skara, född 1045. Edla bör ha varit dotterdotter till Emund Gamle. Thords äldre bror Torkils/Thorguts dotter Bodil gifte sig med Erik Ejegod.

Erik Ejegod var en av Sven Estridssons alla utomäktenskapliga söner. Men namnet Erik måste ha kommit någonstans ifrån. T ex från moderns sida, eftersom Erik inte vid denna tid var ett aktuellt kungligt danskt namn. En Eriksdotter med andra ord. Erik Ejegod var född 1060 och modern troligen 1045. Det bör ha rört sig om en syster till Edla.

Det är lite struligt för denna Edla måste vara dotter till Edla Emundsdotter (Emund Gamle) och Erik av Skara som troligen var en Emundsson, fast son till en helt annan Emund - antingen en son till Emund Jarl (a k a lagman), son till Sigurd Jarl och en frillodotter till gamle kung Emund (inte Emund Gamle utan hans farfarsfar), eller en ättling till Erik Segersälls namnlösa dotter och Åke, d v s Emund Åkessons son.

Edla 2 hade då en syster som blev Sven Estridssons frilla. Vi vet ju att Sven hade utmärkta kontakter till det svenska kungahuset. Först gifte han sig, knappt byxmyndig, med Anund Jakobs norska fosterdotter Gyda Svensdotter (Ladejarl) som hade väntat på att han skulle växa upp. Hon fick en son som hette Sven som dog tidigt, kanske redan moderlös, får man väl anta, för därefter hör man ingenting mer om Gyda. Därmed dog även Sven Estridssons chanser att bli kung av Norge. Detta var ju långt innan han var kung av Danmark.

Sven Estridsson var bara beredd att gifta sig om det verkligen lönade sig. 1050 försökte han gifta till sig Sverige med hjälp av Anund Jakobs änka Gyda Egilsdotter, men kyrkan lade sig i och förhindrade äktenskapet p g a för nära släktskap.

Däremot angick det inte kyrkan vilka frillor han hade. Fortfarande var det vikingatid och kyrkan hade troligen inte någon makt över människornas sinne. Visserligen hörde det till att låta döpa sig, men kanske var det inte så mycket mer. Erik av Skara gifte bort Edla med Thord Ulfsson Bonde som ursprungligen härstammade från Sigrid Storrådas bror Ulfs linje. Edlas syster blev frilla till Sven Estridsson. Det var inte heller så illa. Med den danske kungen fick hon Erik Ejegod som senare blev kung av Danmark och han gifte sig med Bodil Torgilsdotter. Fast eftersom Erik var oäkta, så visste ju inte kyrkan officiellt att de var släkt. Men det tror jag faktiskt.

Obs! Jag skrev först att Bodil var dotter till Thord, men det var nog fel.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?