Emund Gamles anonyma dotter


Från Viking Festival, Delamont County, 2012. Foto: Ardfern

Om Emund Gamles farfarfar Emunds okända dotter har jag redan skrivit. För att rekapitulera: Omkring år 1000 fanns det en gammal jarl i Skara som hette Sigurd. 20 år senare intrigerade en man med det kungliga namnet Emund och som kallades lagman av Västergötland, mot Olof Skötkonung. Han finns inte med i lagmanslistan, så jag tror att han var jarlen Emund Sigurdsson. När Ulf Tostesson Jarl nämligen förrådde Erik Segersäll utnämnde kungen en annan jarl. Hur blev man jarl? Jo, man skulle helst ha någon familjär förbindelse till kungen. Jag tror att Emund, Erik Segersälls far, på gamla dagar fick en frillodotter, som Erik, hennes halvbror, gifte bort med Sigurd, som nu blev utnämnd till jarl. När deras son föddes fick han namnet Emund efter farfar.

Nu berättas det om Ulf Galiciefarares sonson Thord Ulfsson Bonde att han gifte sig med Edla Eriksdotter från Skara, född ca 1045. Olof Skötkonungs första drottning, hon som brukar kallas frilla och var mor till Emund Gamle och Astrid, kung Olav den heliges drottning, hette också Edla. 

Om Emund Gamle vet vi (i den mån man kan vara säker på någonting när det gäller denna tid) att han gifte sig med Ragnvald Ulfsson Jarls unga änka Astrid Njalsdotter, som medförde den lille sonen Stenkil i äktenskapet. Detta var väl omkring 1030, för Stenkil ska ha varit född 1028 tror man. Om Emund hade fått en dotter, vad skulle hon enligt namngivningsreglerna ha fått för ett namn? Svar: Edla. Och om denna Edla dött i barnsäng efter att ha fött en dotter, vad skulle denna dotter ha fått för namn? Svar: Edla. 

Sigurd Jarl var enligt min teori gift med den förste Emunds frillodotter. De fick en son som hette Emund Jarl. Om nu den här familjen hade tagit lärdom av Sigrid Storrådas klan, så borde den inse att det var dags att få hållhake på kungafamiljen igen för att säkra jarlsämbetet. När Emund Jarl fick en son, så borde denne enligt namngivningsreglerna ha hetat Sigurd, men det måste ha varit ännu mycket viktigare för Emund att visa sina kungliga anor, så jag tror att han kallade sin son Erik. Erik gifte sig med den kungliga frillodottern Edla Emundsdotter. De fick en dotter, men mamma Edla dog femtonårig vid förlossningen. Även dottern fick heta Edla, och det var hon som gifte sig med Thord Ulfsson Bonde.

Varför gifte sig nu Emund Gamle egentligen på gamla dagar? Han verkar inte ha varit gift tidigare och några barn känner man inte till. För övrigt får man intrycket att han inte var särskilt äregirig. Han verkar ha varit nöjd med att lillebrorsan Anund Jakob var kung och lät honom, Emund, ta hand om blotet i Uppsala. Men någon gång, kanske kring år 1030, insåg väl både Anund Jakob och Emund Gamle att det började bli kris med arvsföljden. Anund Jakob hade bara fått en dotter med sin hustru Gyda och alla andra ungar som kryllade på borgen var diverse utländska kungliga fosterbarn och flyktingar. Varför det inte blev några fler barn kan man ju inte veta. Inte heller om Anund Jakob gjorde sitt bästa även utanför äktenskapet, men utan resultat. Så han kan ha sagt till brorsan att fixa en son. På det sättet skulle åtminstone en sonson till deras egen far bli kung. Emund började med att gifta sig med änkan Astrid och adoptera hennes son Stenkil. Det var i alla fall en början. Men sedan föddes det inte någon son, utan en dotter. Nämligen den här Edla.

Obs! Det påstås att Emund Gamles dotter gifte sig med Stenkil, men det kan inte stämma, för de skulle ha haft samma mor. Läs f ö andra inlägg om trasslet med Anund Jakob, Gyda osv.

Nu har vi kommit fram till Edla Eriksdotter, som var dotter till Erik Emundsson Jarl och kungadottern Edla Emundsdotter, vilka alltså inte var så nära släkt som namnen antyder.

Den här Edla gifte sig alltså med Thord Ulfsson Bonde. Thord var son till Thurgot Ulfsson Jarl och Thorgunna Vagnadotter. Thurgot var son till Ulf Galiciefararen Jarl av Danmark (son till Torgils Jarl av Skåne, Katas bror och Ulf Jarls son) och till Bodil Håkonsdotter (dotter till Håkon Eriksson Ladejarl och till Gunhild av Venden, en systerdotter till Knut den store). Thorgunna var dotter till Vagn Åkesson (Palnertokes son Åke) och till Ingeborg Torgilsdotter (som jag tror var Vagns halvsyster, se tidigare inlägg, och dotter till Torgils Ottarsson av Västergötland). Genom Bodil fanns det förbindelser till England. Därför är det inte så konstigt att namnet Jedvard dyker upp i stamträdet nu.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?