Bruden i centrum: 6 Estrid Anundsdotter


Stenkil var son till Ragnvald Jarl och Astrid Njalsdotter, som gifte om sig med Emund den Gamle. Källorna påstår att Stenkil gifte sig med en Emundsdotter, men det är inte troligt, för då skulle de ha varit halvsyskon. Det är mycket mera plausibelt att han gifte sig med en riktig kungadotter (Emund den Gamle var ju inte kung då), nämligen Anund Jakobs dotter.

Trasslet med alla personer vid denna tid som hette Gyda och Anund/Emund gör läget rätt oöverskådligt, men jag tror att det var så här: Gyda Svensdotter (även kallad Anundsdotter, p g a att hon var kungens fosterdotter) gifte sig med Sven Estridsson. Hans drottning Gyda Egilsdotter (se föregående inlägg) gifte sig senare också med Sven. Gydas och Anund Jakobs biologiska dotter gifte sig däremot med Stenkil, Emunds styvson. Och denna dotter bör ha haft namnet Estrid efter Anund Jakobs mor Estrid av obodriterna.

Kung Emund den Gamle dog 1060, efter 10 år på tronen. Då tog hans adoptivson Stenkil över, som möjligen redan hade varit medregent, i o m att Emund var så gammal. Då han var gift med Estrid Anundsdotter bröts inte kungalinjen. Han behövde dock Anund Jakobs dotter för att kunna bli accepterad som kung. I varje fall hjälpte det upp saken.


Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?