Bruden i centrum: 3 Gyda Svensdotter


Det här hör till det här Sven Estridsson - Anund Jakob - Gyda-strulet, som historiker i princip lyfter på hatten för och går vidare utan större intresse. 

När Sven Ladejarl besegrades 1016 av Olav Haraldsson och hans, respektive Olof Skötkonungs, norska områden (Sven var skattskyldig till Olof efter slaget vid Svolder) kom hans dotter Gyda till den svenska släkten. Hon kallas ibland Anundsdotter, för hon uppfostrades av Anund Jakob. Gyda måste alltså ha varit född före 1016. Man tror att det snarare var kring 1010.

(Den riktiga Anundsdottern gifte sig med Stenkil. Det har påståtts att Stenkils drottning var en Emundsdotter, men då skulle han ha gift sig med sin halvsyster.)

Sven Estridsson var född omkring år 1020, snarare år 1022, för hans mor Estrid var under ett par år fram till 1019/1020 gift med en rysk prins. D v s att åldersskillnaden mellan Sven och Gyda var ca 10 år! Vi vet att de träffades ca 1026 när Sven som liten gosse flydde till den svenska släkten efter att hans far Ulf Jarl mördats. Då var Gyda redan giftasvuxen.

Här kommer en absolut fascinerande långsiktig plan. Gyda skulle sparas till Sven. Det såg inte så ut som om Ulf Jarls plan, att Sven skulle bli dansk kung, skulle kunna slå in (tänk så litet man vet om framtiden!), men däremot skulle han kanske kunna bli norsk kung med hjälp av giftermålet med Gyda.

I Norge var läget så att Olav Haraldsson, Anund Jakobs gode vän och svåger, hade svårigheter både med Knut den store, som krävde skatt av honom, och med en växande opposition. Om tio år skulle Olav nog vara borta av en eller annan anledning, rent praktiskt tänkt. Anund Jakob ville inte att Knut skulle roffa åt sig Norge och bli ännu mäktigare. För tillfället hade denne t o m ockuperat Uppland och satt och prånglade ut mynt i Anunds egen myntverkstad i Sigtuna! Nej, Knut skulle bort! Knuts syster Estrid var också förgrymmad på sin halvbror som mördat Ulf Jarl, hennes man och tagit ifrån lille Sven chansen att bli kung.

Gyda å andra sidan, samt hennes bror Sverker Karl som också fått asyl i Sverige (se tidigare inlägg), var avogt inställda även till kung Olav, som på Knuts uppdrag störtat deras far Sven Jarl. Och naturligtvis ville de ha tillbaka sina delar av Norge.

De hade lite olika motivation, men alla skulle de ha nytta av om Sven Estridsson blev kung och Gyda drottning, för om Sven Estridsson gjorde grovjobbet, så skulle Sverker Karl Svensson nöja sig med att vara Ladejarl, som sina förfäder.

Gyda och Sven gifte sig alltså när Sven äntligen blev vuxen. Gyda var närmare 30 vid den tiden. Hon hade kunnat vara mormor, men åtminstone levde hon fortfarande. Kvinnornas största hot vid denna tid var döden i barnsängen, och avhållsamhet gav mycket större överlevnadschanser.

Vad man ser är ju att Svens första hustru eller kvinna överhuvudtaget, måste ha varit Gyda, och det måste ha varit den förste lille Sven som föddes i hans barnaskara, som hade Gyda till mor. Dock levde lille Sven inte länge och om Gyda hör man ingenting mera. Hon kan ha dött i barnsäng. Samtidigt finns det något bludder i källorna om Svens älskarinna Tora som ska ha förgiftat en Gyda, som dock enligt uppgift inte var varken denna Gyda eller Anund Jakobs änka Gyda. Med svamp tydligen.

Detta var långt innan Sven Estridsson blev kung av Danmark. Då Gyda och hennes son inte levde länge efter bröllop, respektive födsel, gick planerna i stöpet. Det skulle inte bli någon svensk-dansk-ladejarlsk kung på Norges tron. Gydas bror kung Kol, alias Sverker Svensson i Östergötland, gav upp sina förhoppningar på att bli Ladejarl och integrerade sig under ett mycket långt liv i Sverige istället. Se andra inlägg.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?