Bruden i centrum: 1 Sigrid Storråda



Här i Klevastaden på Kinnekulle ska kultiska eller kungliga bröllop ha firats. Mitt på ängen finns en platt sten med ett runt hål i (där det tyvärr växte nässlor när jag var där), där det på fortfarande på 1800-talet fortfarande fanns en påle i (som en symbol för Yggdrasil eller fruktbarhet?).

De gamla sagorna har förflyttat fokus från viktiga politiska bröllop till skurrila händelser i samband med dessa, och historikerna har varit sällsynt dåliga på att tränga igenom dessa dimmor och se hur viktig en brud kunde vara. Så gott som inga äktenskap arrangerades av romantiska skäl. Ofta gällde de bara en allmän fördelaktig förbindelse med en annan mäktig släkt, men det fanns bröllop som stack ut och som förändrade historien, eller kunde ha gjort det, om resten av taktiken hade gått i lås.

Först ut i den här serien är Sigrid Storråda med Sven Tveskägg. Sigrids första äktenskap med Erik Segersäll tjänade bara allmänt hennes klans framgång, men med Sven var det annorlunda. Han behövde Sigrid.

Erik Segersäll hade besegrat och jagat bort Sven Tveskägg ur Danmark. Under några år före sin död var han kung även av Danmark. När han dog försökte Sven komma tillbaka, men Olof Skötkonung förhindrade detta. Sven var vid detta tillfälle gift med Gunhild av Polen som nyligen fött honom två pojkar, Harald och Knut, men vad hade han för nytta av kronprinsar, när han inte hade något land att ge i arv.

Genom att förskjuta sin polska hustru, med risken för konflikt med hennes familj, och gifta sig med änkan Sigrid Storråda, knappt 40 år gammal, förhandlade han till sig Danmark igen. Det var väl också i Olofs och Sigrids intresse, för Sven var nog bara tillfälligt försvagad efter en stor förlust i Friesland. Möjligen kunde inte den mycket unge Olof vara säker på att kunna hålla Danmark under längre tid. Med våld. För han var ju inte valbar som kung. Men en allians med Danmarks rättmätige arvinge (eller en av dem) var till stor nytta för den politiska balansen. Dessutom gällde det också att hålla Olof Tryggvasson från Norge utanför. Och därmed kommer vi till Bruden i centrum: 2 Tyra Haraldsdotter.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?