Astrid och Estrid


Astrid av Belgien, svenskfödd prinsessa som omkom i en bilolycka - den sista av kungligheterna som hette Astrid

Det var när jag såg namnet det ovanliga namnet Edla Eriksdotter från Skara, född 1045, som jag kopplade: Om Emund Gamle hade haft en dotter, så skulle hon ha hetat Edla efter hans mor. Den här Edla var nog hennes dotter, och det tyder på att Edla Emundsdotter dog i barnsäng.

Men vad skulle då Emunds halvbror Anund Jakobs dotter ha hetat (inte Gyda, som det påstås, för det skulle ha krävt att modern dött i barnsäng)? Jo, Estrid efter farmor. Stenkils drottning hette alltså troligen Estrid.

Vi vet att Olof Skötkonungs äldsta dotter med Edla hette Astrid. Hon gifte sig med Olav den helige av Norge. Varifrån kom det namnet? Inte från Olofs mor, för Sigrid Storråda levde långt in på 1000-talet. Men kanske från hans farmor, kung Emund Erikssons drottning. Den andra dottern fick namnet Ingegerd, gissningsvis efter farfarsmor. Jag har ju tidigare gissat att Erik Segersälls och Sigrid Storrådas namnlösa dotter, som fick sonen Emund med Åke, hette Ingegerd. Men hon kan lika gärna ha hetat Astrid. De här kungagemålerna känner man egentligen inte till namnen på, men med hjälp av namngivningsreglerna kan man dra slutsatser.

Vilka drottning Astrid och drottning Ingegerd var kan vi bara spekulera om. Mycket möjligt kom de från Norge. Det finns en skum historia om en syster till Harald Hårfagre som hette Ingegerd, har jag för mig, som var gift med en namngiven svensk kung (som inte passar in i kronologin) som skulle offras vid ett blot, men jag tror vi kan glömma den.

Olof Skötkonungs andra drottning, Estrid av obodriterna, hette troligen något annat i hemlandet, men Estrid var väl en sorts översättning. Hennes släkting, Tova, var Harald Blåtands drottning, och Tovas obodritiska mor kallades tydligen också Estrid. Det ser man på att Estrid Svensdotter fick detta namn, hon som var mor till Sven Estridsson. (Att Sven fick en matronym och inte kallades Sven Ulfsson beror dels på att hans mor var kunglig, vilket fadern Ulf Jarl inte var, och dels att Ulf Jarl var persona non grata efter sin död - han dödades på befallning av Knut den store, som ansåg att han var en förrädare.)

Astrid var annars ett vanligt namn i Norge. T ex Olav Tryggvassons mor hette så.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?