Tes 16: Katas morföräldrar hette Kata och Sven Ballungsson


Sammanfattningsvis (se tidigare inlägg och stamtavlan) har jag nu gjort mig en ganska fullständig bild över Kata från Varnhem, även om jag inte kan garantera att den stämmer.

Kata från Varnhem var dotter till Ulf Torgilsson Jarl, riksföreståndare (i praktiken regent) över Danmark, i hans första äktenskap med NN Svensdotter. Morföräldrarna var Kata och Sven Ballungsson från Rydsgård i Skåne. Se Rydsgårdsstenen DR 277. Hennes bror Torgils var jarl av Skåne långt innan halvbrodern Sven Estridsson blev vuxen och kung av Danmark. Genom farfar Torgils Ulfsson Sprakalägg var hon släkt med Sigrid Storråda. Farmor Astrid var dotter till Harald Blåtand och Tova, furstedotter av obodriterna.

När Ulf Jarl var missnöjd med kung Knut av Danmark funderade han på att göra gemensam sak med den norske kungen Olav Haraldsson och sin frände, kung Anund Jakob av Sverige (men såg sedan att de var chanslösa) och gifte bort sin dotter med en släkting till Anund Jakob för att visa sin goda vilja. Det kan hända att kung Knut fick veta detta och att det var orsaken till att han lät döda Ulf i kyrkan (stort tabu!), för vid slaget vid Helge å hade Ulf stått på Knuts sida. Kättil kanske inte var så väldigt nära släkt med kungen, men det fanns väl ingen närmare. Kättil Toresson, som var son till Tore Skorpa (dotterson till kung Olof Björnsson) och NN Egilsdotter (dotter till Sigrids halvbror) var också fosterbror till Ålov Åkesdotter av den berömda Palnertokeätten. Släktskapet mellan Kättil och kung Anund Jakob bestod i att Kättil var dotterson till Egil Tostesson och att Anund Jakobs fru Gyda var dotter till Egil. I andra inlägg och i stamtavlorna har jag förklarat hur jag har kommit fram till detta. Men det är klart, teorin står på lerfötter. Det finns många obevisade antaganden. Käpphästen är som vanligt namngivningsreglerna efter Peter Lawaetz.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?