Tes 14: Ladejarlarnas ätt dog inte ut med Håkon Eriksson


Sigurd Jarl mördades av sin bror Grjotgard. Håkon Jarl mördades av sin träl Karg vid Olav Tryggvasons maktövertagande. Hans söner Erik Jarl och Sven Jarl fick tillbaka Norge efter slaget vid Svolder genom att acceptera att vara vasaller till Sven Tveskägg och Olof Skötkonung. Erik Jarl var i England när Olav Haraldsson kom till Norge och ställde krav på att bli kung. Hans son Håkon Eriksson Jarl följde efter en kort tid senare. När han dog 1029 sägs ladejarlarnas ätt ha dött ut på svärdssidan. För Sven Jarl dog redan 1016.

Men det var det där med en son till Sven Jarl. Envist upprepar släktforskare att det fanns en son till Sven Jarl som hette Sverker Karl Svensson och hörde till ynglingaätten. Det låter kanske inte så seriöst, men om han hade haft en son, så skulle han ha varit tvungen att bege sig till Sverige 1016.

Plötsligt hittar vi svensk historias förste kung Karl när han begravs 1088 i Kaga. Nu var väl Kung Kol (Karl) ingen kung på riktigt. Det var mera en hederstitel på en man som blev nästan 90 år och var son till en jarl och en kungadotter. Här har vi nämligen Sven Jarls son Sverker, som fick namnet Karl i dopet. Varifrån skulle annars ett sådant namn ha kommit? Vid den här tiden dyker namn efter kristna förebilder upp överallt. Det är dopnamn, som vid denna tid ibland tränger ut de namn som barnen fått vid födseln, ibland inte. Fortfarande är de gamla nordiska namnen i majoritet, men inte länge till...

Titta nu på det föregående inlägget om Kung Kols barns runstenar. Det är helt klart att namnen på runstensbarnen (Anund, Erik, Håkon, Ingvar, Ragnhild och Ragnar) enligt namngivningsreglerna passar perfekt till barnbarn till Sven Jarl av Lade/Norge och Holmfrid av Sverige. Sverker/Sven-Erik/Karl (Karl som dopnamn) förvandlade sig nu från en Ladejarl till en Kung Kol (Karl på dialekt). Han blev farfar till Blot-Sven (plötsligt dyker namnet Sven upp) och efter en Kol/Karl Svensson kommer Sverker d ä (plötsligt dyker det namnet upp). Så Ladejarlarna dog inte ut 1029; de lade grunden för den sverkerska ätten i Sverige. För att inte tala om Blot-Sven, kungen med det "kolaste" namnet i svensk historia.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?