Sven Ladejarls fascinerande son


Jag kan inte släppa det här med Sven Håkonsson Jarl av Lade och hans son. Hela den här släkten är full av ond, bråd död och även sonens bekantskapskrets var ute och surrade i hela världen, utdelade och tog emot hugg och slag, men Herr Svensson slog sig ner i godan ro i östra Sverige, gifte sig flera gånger, fick otaliga barn och dog vid nästan 90 års ålder. Se föregående inlägg.

Runstenarna hittade jag inte på nätet förrän jag hade klurat ihop sambandet, men jag tycker ju att någon annan kunde ha gått andra vägen, för det är ju inte så att runstenarna och namnen på dem är okända. Det borde ju ha ringt en klocka...

Sigrid verkar ha lagt in ett veto mot att hennes barn uppkallade sina barn efter fadern, Erik Segersäll. Men Holmfrid kan som sagt ha varit lurig, för i namnet Sverker döljer sig ju Erik. Sverker är annars helt omotiverat enligt namngivningsreglerna. Och Karl också. Men jag tror att Karl, uttalat Kol, är hans dopnamn. Om han nu kom till Sverige under Olof Skötkonungs tid, när fadern förlorade mot Olav Haraldsson, så bör han ha blivit döpt.
 
"Uti Vreta kloster ligger begraven Hertig Sune, gamle kung Sverkers son. Denne kung Sverkers fader, herr Cornica, lät bygga Kaga kyrka, och då kyrkan först vigdes, lät han där döpa sin fader, kung Koll, som efter sin död blev den förste man som på samma kyrkogård blev begravd".

Ovanstående citat är intressant, men att Kung Kol (Sverker) inte var döpt innan är alltså inte troligt, även om hans barnbarn möjligtvis inte visste detta.

Och så sambandet med Karl (sic) Sunesson Jarl av Västergötland som kom från en släkt med flera I(ng)var och plötsligt fick bra kontakter med norsk högadel. Att alltså Sven Jarls son hade gift in sig i Ingvar Vittfarnes släkt. Med Emund var han ju redan släkt via mamma Holmfrid. Det finns säkert flera samband om man letar. Och ja, vi ska inte glömma hans son Blot-Sven och även kung Inge, vars namn säkert kommer från Ingvar, samt Sverker, som annars är omotiverade namn. Sven Ladejarls son är lösningen. Eller Kung Kol som han kallades.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?