Kungligt värre i Varnhem


Kata, foto taget genom glasruta
Det är fascinerande att man har hittat Katas grav och med hjälp av DNA lyckats göra sig en bild av henne. Visst kan man föreställa sig att hon hade en riktigt rödhårig son, framför allt om hennes man också bar på röda gener.

Jag måste ju medge att jag har snöat in på namngivningsreglerna och visst kan det vara en del tokigt i mina antaganden som baserar sig på runstenarna i Västergötland, men de är i alla fall värda att tänka på.

Tyvärr är ingenting alls klart i historieskrivningen när det gäller Sprakaläggsfamiljen och det beror på att i princip alla vedertagna fakta om Styrbjörn Starkes bakgrund är helt fel. Det räcker att man luskar det allra minsta så ser man det. Om man däremot utgår från Magnus Minneskölds teori om att Styrbjörns mor var Gyda Tostesdotter så stämmer mycket mera. Den morbror Ulf som då uppfostrade honom var Ulf Jarl av Västergötland och han blev en bitter motståndare till Erik Segersäll. Innan han föll på Fyrisvallarna gifte han bort sin äldste son Torgils med Astrid Haraldsdotter (Blåtand) och innan Blåtand dog installerade han sin måg som jarl av Skåne. (Och nej, det var inte Styrbjörns son som var Torgils Sprakalägg; det är bara att räkna på fingrarna för att se att denne inte på långa vägar hade kunnat gifta sig med Astrid och bli jarl före Blåtands död.) Det syns klart på sönernas namn att Ragnvald och Torgils Ulfsson var bröder. Båda tog till namnen Ulf (efter den fallne fadern) och Eilif (efter morfadern på Hisingen) för två av sina söner. Ulf Torgilsson Jarl fick flera söner som gjorde karriär i England, men han gav inte för den skull upp Skåneland. Där hade han parkerat sin (äldste?) son Torgils som jarl efter att han själv gått vidare med viktigare uppdrag. Och tillsammans med kungadottern Estrid (dotter till kung Sven Tveskägg och drottning Sigrid Storråda) hade han säkert flera döttrar. I varje fall en dotter som bar det skånska namnet Kata. (Rättelse: En dotter till Ulf kan i o f s ha haft en annan mor än Estrid - tänkte inte på det.) Efter vem hon uppkallades vet jag inte (ifall Estrid var hennes mamma; i annat fall kan man ju gissa). Kata, som troligen föddes i Skåne omkring 1010 och dog 1040 vid 30 års ålder i Varnhem, gissningsvis i barnsäng, var giftasvuxen precis när slaget vid Helge å stod. Ulf Jarl hade väl funderingar på att såga den maktgalne Knut, innan det visade sig att dennes chanser var bra mycket större än Anund Jakobs och Olav Haraldssons. I alla fall hade han konspirerat med de två nämnda före slaget och enligt min teori gift bort Kata med någon i den svenske kungens närhet. Det fanns inte så många riktigt närstående till Anund Jakob att välja på, men jag tror att Kättil Toresson var dotterson till Egil, Sigrid Storrådas halvbror. Egils dotter Gyda var gift med Anund Jakob, så det är någorlunda nära i alla fall. Vidare var enligt mina spekulationer Kättils far, Tore Skorpa, son till en frillodotter till Olof Björnsson och bror till Olov Nacke (gift med Gonnor ur den östdanska kungasläkten och även med anor från Ottar Jarl) och lagmannen Björn Kjälke. Det är vad jag tror. Se stamtavlorna och andra inlägg.

Björn lagman var därmed farbror till Kättil. Nästa lagman i listan var Tore Räv och jag tror ju att han kan ha varit en rödhårig son till Kata och Kättil. Även Håkan Röde var väl rödhårig och hur han hänger ihop med Egil tar vi en annan gång.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?