Katas mammas släkt


Rydsgårdsstenen eller Södra Villiestenen (DR277) från Villie socken i Ljunits härad i Skåne från 900-talet. 
Text: Kata gjorde dessa kummel efter Sven, Ballungs son, sin make. Han var den främste bland tägnar. 

Sven Tveskägg var född omkring 960 och jag tror att han var den förste som fick det här modenamnet. Sven Ballungsson från Skåne bör ha blivit född senare. Han var troligen en yngre stormansson i en lång rad bröder, i alla fall så lång att alla pliktnamn i släkten blivit tagna, och han var en av kungens hirdmän. Han var gift med Kata som reste stenen efter hans död.

Den andra Kata vi känner till var kvinnan med den fina runstenen och graven i Varnhem i Västergötland. Hon var bror till Torgils och gift med Kättil. Eftersom namnet Kata bara är känt från Skåne och namnet Torgils tyder på släktskap med den mäktiga släkten från Västergötland som grundade sprakaläggsdynastin, bör Kata ha varit dotter till Ulf Torgilsson Jarl, riksföreståndare av Danmark. Hon dog 1040 och var då ca 30 år gammal, d v s född ca 1010. Men namnet Kata kommer varken från Ulfs släkt eller från hans frus, kungadottern Estrids, så hon bör ha varit en frillodotter, eller ur ett tidigare äktenskap. Runstenen i Varnhem skryter med Kättils släktskap med Torgils (Ulfsson Jarl av Skåne), inte med Estrid. När Kata dog hade hennes halvbror Sven Estridsson ännu inte blivit kung. För Kättil var Torgils den klart förnämaste i familjen.

Men vem var Kata Ulfssons mamma? Säg att Sven Ballungsson var född ca 970 när namnet Sven var modernt. Han gifte sig troligen med en minst 10 år yngre kvinna. Kata, hans fru, var då född 980. Hon kan inte ha varit mor till Kata (och dött i barnsäng, vilket skulle ha givit dottern moderns namn). Den första Kata fick sina barn från ca 995. År 1010 skulle de vara 15 år - den vanliga giftasåldern för flickor. Det stämmer precis om hennes dotter gifte sig med/blev frilla till den mäktige Ulf Torgilsson år 1010. Kata och Sven Ballungsson var alltså möjligen morföräldrar till vår Kata.

Men det här var en fin familj, och Kata föddes 10 år före Sven Estridsson ur nästa kull. Hennes bror Torgils (så borde Ulfs äldste son ha hetat) och hon föddes troligen i Ulf Torgilssons första äktenskap med NN Svensdotter (oops, en Svensdotter till!). Deras mor dog när de var små, eller så blev hon förskjuten, för Estrid Svensdotter var förstås bra mycket förnämare.



Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?