Gunne från Råda och hans släkting Hertig Rikard II av Normandiet
Okej, det är inte säkert att Gunne kom från Råda utanför Lidköping, för stenen kan ha blivit flyttad till kyrkbygget. Men nu ska vi fundera på hur han kunde ha varit släkt med Hertig Richard II av Normandiet. Egentligen skulle Rikard ha gift sig med Estrid Svensdotter, Sigrid Storrådas och Sven Tveskäggs dotter, men han bara tittade på henne och drog hellre iväg på pilgrimsfärd. Då gjorde hon ett försök med en rysk prins, men han dog ung och till sist fick hon gifta sig med Ulf Jarl. Sigrid, hennes mamma, hade blivit överlycklig, för vad hade hon blivit mor till kungabarn för, om inte för att få dem ingifta i den egna släkten? Ulf Jarl var ju sonson till Sigrids bror Ulf Jarl.
Rikards mamma hette Gonnor, och det gjorde Gunnes farmor också. Vilken tillfällighet! Nej, det var det förstås inte. Gonnor var ett släktnamn i den östdanska kungasläkten. Den första Gonnor vi hör talas om var Gonnor Gormsdotter, dotter till Gorm Sigfredsson, som gifte sig med Ranulf de Crépon av Normandiet, som eventuellt var en son till Rörek. Hennes sondotter med samma namn blev mor till hertig Rikard II.
Gonnor Gormsdotters bror Sigfred Gormsson blev den siste kungen av östra Danmark före återföreningen och far till den berömde Strut-Harald Jarl av Själland. Eftersom Strut-Harald var gift med en Ingegerd och hans andre son var den också mycket berömde Torkel Höge, gissar jag att Ingegerd var en Torgilsdotter från Västergötland, för namnet Torkel måste komma från moderns sida och det var starka förbindelser mellan Torgils Ottarssons familj och Danmark. När det nu dyker upp en Gonnor i Västergötland som sätter en runsten efter sin man Olof Nacke, är det troligen Gonnor Haraldsdotter, syster till de i sagorna nämna Sigvalde/Sigfred/Sigvard, Torkel, Tova och Hemming.
Namnet Olof förekommer inte ofta vid den här tiden. Det är ett kungligt namn. Björn är vanligare, men också kungligt. Torgils/Torkel är också ett mycket speciellt namn. Och när vi samtidigt har flera stormän i Västergötland utgår jag från släktskap. Olof Nacke, Björn Kjälke Lagman och Tore Skorpa var troligen söner till en frillodotter till kung Olof Björnsson, och därmed var Kättil Toresson, Kata Ulfsdotters man, en kusin till Gunnes far Torkel Olofsson. Gunne Torkelssons farmor Gonnors gammelfaster var alltså (kanske) morfars mor till hertig Rikard, om jag inte har trasslat till det. Gunne föll möjligen vid slaget vid Helge å 1026, i alla fall vid ett stort slag mellan kungar. Samma år dog också hertig Rikard; han var troligen betydligt äldre.
Se även släkttavlorna. Jag medger att det är lite äventyrligt resonemang här, särskilt vad gäller Gunne-Torkels förhållande till de andra, baserat på runstenar och namngivningsreglerna, samt förbindelserna till Danmark, men ändå rätt så plausibelt.