De som höll namnet Torgils högt

Foto: Ardfern, vikingafestival på Irland. - Ser vi Torgils, Torgils, Torgils och Toste på bilden?

Fyrsti war Thorgils Haraldsson...
som en medeltida längd à la lagmanslängden skulle ha börjat.

Den förste var Torgils Haraldsson, son till Harald Hårfagre och Gyda Eriksdotter av Norge. Den andre var Skoglar-Toste, son till Håkan Gamle och sonson till den förste Torgils. Och sedan blir ordningsföljden svår att hålla reda på.

Torgils Ottarsson var son till Ottar Jarl och också sonson till den förste Torgils.
Torgils Torolvsson var son till Torolv Luseskägg och även han sonson till Torgils Haraldsson.

Torgils Ulfsson Sprakalägg var son till Ulf Jarl av Västergötland och sonsonson till den förste Torgils. Hans sonson Torgils Ulfsson var son till Ulf Jarl (Danmark och England) och bror till Kata från Varnhem. Torgils Sprakalägg kan också ha haft en dotter som hette Ingegerd och gifte sig med en storman i Sörmland, med vilken hon bl a fick en Torgils (runsten). Han hade i varje fall en dotter som hette Gyda och gifte sig med Godwin av England och fick en son som hette Toste.

Torkel Höge Jarl var son till Ingegerd Torgilsdotter och Strut-Harald. Hans sonson hette Torkel Haraldsson. Gonnor Strut-Haraldsdotter fick en son med Olof Nacke som fick heta Torkel och ställde upp en sten efter sonen Gunne som nu finns i väggen till Råda kyrka.

Torgils Esgesson i Danmark, som även hade en bror som hette Ottar, var son till Esge Björnsson (Bredske) och alltså sonsonsonson till den förste Torgils.

Toste som brandskattade England 1006 var son till Styrbjörn och Tyra. Styrbjörns mor var Gyda Tostesdotter.

Det kan ha funnits fler Torgils/Torkel och Toste i senare generationer som jag inte har hittat. Men det verkar rätt så klart att de Torgils som finns, och som inte hör till denna familj kommer från Norge, precis som vår Torgils Haraldsson från början. Om vi hittar personer med det namnet från vikingatiden i Danmark, Sverige och England, bör i dra öronen åt sig och leta efter sambandet.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?