Vem var Santslaue?



Kung Knut Svensson, Syster Santslaues far, avbildad i en bok i England

Namngivningsreglerna är väldigt hjälpsamma när det gäller att sortera in familjemedlemmar på rätt ställe. 

Sven Tveskägg var gift två gånger och vi har problemet att envisa rykten gör gällande att Gunhild av Polen och Sigrid Storråda var samma person. Men Sigrid var hans andra fru, och Gunhild hans första.

Sven gifte sig alltså först med Gunhild. Egentligen hette hon Swietoslawa, men det kunde han inte uttala, så då tog han det kungliga namnet Gunhild. Det var vanligt att kvinnor fick nya namn om de gifte sig och flyttade utomlands. Sagan påstår att han blev kidnappad och tvingad att gifta sig med henne, för Sigvalde ville ha hennes syster, men furst Mieszko, hennes far (Boleslaw war hennes bror, vad sagan än säger) tyckte inte han var tillräckligt förnäm, och då lovade Sigvalde att fixa en kunglig brudgum till hans andra dotter.

I klostret New Minster vid Hyde Abbey Winchester finns det en bok där en Santslaue, syster till kung Knut nämns. Santslaue soror CNVTI regis nostri. Santslaue bör ha varit nunna där. Men det måste vara fel. En dotter till Sven Tveskägg i kloster? För det första var tiden inte mogen och för det andra saknades (den positiva) relationen till England. Och för det tredje stämmer det inte med namngivningsreglerna. Drottning Gunhild dog inte i barnsäng. Det fanns ingen anledning att en av hennes döttrar skulle få hennes namn, och om, då hade inte Sven valt den utländska varianten. Nej, Santslaue bör ha varit kung Knuts och drottning Emmas dotter.
 

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?