Toste, Toste och Toste


Foto: Berig, Wikipedia. Den här stenen kallas Orkestastenen (U344) och finns Uppland. Den anses ha rests över Ulf i Borresta, Uppland. Texten är: Men Ulf har i England tagit tre gälder. Den förste som Toste gäldade. Sedan gäldade Torkel. Sedan gäldade Knut.

En uppländsk viking var alltså med vid alla dessa tillfällen som nämns på Orkestastenen. Då blir det klart att de måste inrymmas under loppet av en vikingakarriär. Ulf var kanske 16 år första gången. Sista gången kan han knappast ha varit urgammal. Så här kan kan vi avgränsa tidsperioden. Och så är faktiskt tillfällena kända, även om de första gäldningarna förekom långt tidigare, innan Ulf kunde ha varit med.

Det som är intressant med den här stenen är väl att den står i Uppland. För vilka var det som gäldade i England och blev rika som troll? Jo, det var danskar. Det heter ju Danagäld. Vid det sista tillfället 1018 var det kung Knut den store som ledde vikingarna. Han var son till Sven Tveskägg och Gunhild av Polen. Men Sigrid Storråda var kanske den som uppfostrade honom, för när Sven gifte sig med Sigrid när Knut var mycket liten, så försköt han Gunhild av politiska skäl. Vid det mellersta tillfället 1012 leddes vikingarna av Torkel Höge, en berömd viking ur jomsvikingsagan och son till Strut-Harald av Själland, bror till Sigfred/Sigvalde. Men den Toste som nämns 1006, vem var han?

Ibland kan man bli så trött på historiker som trasslar till mera än de reder ut. Oftast brukar de förklara att den här Toste som gäldade var Skoglar-Toste, Sigrid Storrådas far. Bara för att man enbart känner till en Toste. Men tänk efter nu. Om Sigrid föddes ca 958 - 960 bör hennes far ha varit urgammal för vikingaförhållanden 1006 - och förresten borde man kunna utgå från att danska vikingatåg leddes av danska stormän. Även om naturligtvis en eller annan äventyrslustig svensk kunde hänga med i flocken. Som Ulf från Borresta. Så vem var den Toste som ledde danskarna vid den första gäldningen?

Men vi börjar med Skoglar-Toste. Tillnamnet Skoglar tyder på att han var en framgångsrik viking och hade valkyrian Skagul med sig. I varje fall vet vi att han var ute och härjade och vid minst ett tillfälle tog med sig den norske Harald Grenske, som sökt asyl i Västergötland. Magnus Minnesköld har framfört teorin att Sigrid Storrådas släkt började med Torgils Haraldsson, en kungason från Norge och att Toste var hans sonson och Sigrids far. Han anser också att Tostes dotter Gyda var gift med kung Olof och mor till Styrbjörn.

Man hör ofta att Styrbjörn och Tyra fick en son som hette Torgils och som var den här berömde Torgils Sprakalägg, som grundade en förnäm dansk släkt. Det är tyvärr så att det inte kan stämma, för Torgils Björnsson var för ung när Sprakaläggsläkten grundades. Jag tror däremot att Ulf Jarls son Torgils var Torgils Sprakalägg. I källorna nämns inte att han hade en son med det namnet, men man kan följa släkttavlorna och se på namnen att efterkommande generationer bör ha varit släkt med honom. Eller med hans systerson Torgils Björnsson, ifall det inte hade varit omöjligt. Så då återstår bara Torgils Ulfsson. Tostes sonson och Sigrids brorson.

Men i så fall, vad hände med Styrbjörns och Tyras Torgils? Jo, jag tror att det var han som ledde danskarna 1006. Visserligen var han alldeles för ung/liten för att bli utnämnd av Harald Blåtand till kung/jarl av Skåne 985 efter Toke som föll vid Fyris, men 20 år senare var det en helt annan sak. Han var kanske i 25 - 30-årsåldern då, en väldigt bra ålder för en viking. Dotterson och enligt min åsikt, även styvsonson till Harald Blåtand efter hans giftermål med änkedrottning Gyda, systerson till Sven Tveskägg, son till den legendäre Styrbjörn Starke, visst var han någon! Drottning Sigrid som nu var gift med kung Sven bör ha sett till att hennes systerson fick en bra chans i Danmark, vad som än hände med drottning Gyda.

Det man naturligtvis kan invända mot den här Toste/Torgils/Torkel är att han inte borde ha hetat så enligt namngivningsreglerna. Jag vet inte varifrån uppgiften med namnet Torkel kommer ifrån ursprungligen och om det är någorlunda styrkt att Styrbjörn ö h t fick ett barn, men det sägs ju så. Egentligen borde pojken ha hetat Olof efter farfar. Nu kan ju Styrbjörn ha blivit sur över att hans ärkefiende Erik kallade sin son och arvinge (!) Olof och förstörde farsnamnet för honom. Låt oss säga att Styrbjörn därefter såg sig som Ulf Jarls son (han var i varje fall Ulfs fosterson och systerson). Ulf Jarls pappa hette Toste. Alltså stämmer namnet nu igen med namngivningsreglerna. Dessutom kan vi se att Skoglar-Toste var död vid gossens födelse, annars hade han inte fått namnet (även andra händelser antyder att Skoglar-Toste dog i början av 980-talet). Den lille Toste kan ha blivit född postumt senast 986. Tidigast möjliga födelseår är ca 978, men jag tippar på att han föddes i början av 980-talet, kanske t o m 985.

Den tredje Toste som förekommer i vikingatidens skildringar var dock ingen viking, utan engelsman. Hans mamma Gyda Torgilsdotter var nämligen dotter till Torgils Sprakalägg, och gift med den engelska Godwin Wulfnotsson. Toste var med i maktspelet i England fram till 1066. Hans bror Harald Godwinsson var t o m kung fram till dess att normannerna, som förstås också var f d danska vikingar erövrade England. Det var liksom en uppgörelse mellan kusiner.


Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?