Ragnvald Håkansson från Polotsk
Föreställer bilden Ragnvald Håkanssons flyttlass?
Bild: Nicholas Roerich (1874 - 1947): Guests from Overseas. From The Beginnings of Russia. The Slavs. 1901
Ragnvald av Polotsk var en gång Ragnvald från Västergötland om min teori stämmer att han var son till Håkon den Gamle och bror till Toste, Sigrid Storrådas far.
Sagan berättar om Håkan den Gamles son Ragnvald som kom i en svår lojalitetskonflikt. Han var nämligen kunglig hirdman, men framför allt sin fars son. Vid den här tiden, 970, hade Erik precis efterträtt sin far Emund. Även i Norge var det oroligt. Håkon Jarl utmanade Blodyxsönerna och deras mamma, änkedrottning Gunhild. Han hade träffats och konspirerat med småkungarna i Viken, Gudröd och Tryggve, hemma hos Tryggves svärfar, drottning Astrids pappa Erik på Ovrestad, vilket de regerande kungarna och drottningen hade fått reda på. De dödade Gudröd och Tryggve. Gudröds son Harald Grenske och Tryggves änka Astrid flydde då till Västergötland, där Håkan den Gamle satt som en norsk räddningsstation. Enligt källorna flydde Gudröd till Toste och Astrid till Håkan den Gamle, men det bör röra sig om samma familj.
Hur som helst fick Astrid och framför allt hennes lille son Olav Tryggvason asyl hemma hos Håkon den Gamle. Liten blir stor, och den norska kungamakten fruktade att Olav en vacker dag skulle kunna hämnas. Om Blodyxfamiljen hade kunnat se in i framtiden, skulle de ha kunnat bespara sig den här jakten på ett blöjbarn, för deras tid skulle snart vara ute. Men enligt sagan krävde de av kung Erik att han skulle utlämna Olav för "uppfostran" till drottning Gunhild, eftersom hans mamma inte ville lämna ifrån sig barnet frivilligt. Vid denna tid var Erik ännu inte gift med Sigrid och han var personligen inte så hårt knuten till västgötafamiljen, så han gick med på det norska kravet, där han satt på Alnsnö eller i Uppsala eller var han höll hus.
Det här fick hirdmannen Ragnvald reda på och han kunde varna sin far att kungen skickade ut beväpnade män för att
Jag tror att han redan hade kontakter till Polotsk i Ryssland. Kanske var hans fru därifrån, för inte långt efteråt hör man redan om en kung Ragnvald av Polotsk. Vid precis den här tiden föddes Ulf (senare Ulf Jarl) Tostessons son Ragnvald. När farbror Ragnvald fick fly hals över huvud med sin familj, kunde ingen veta om man någonsin skulle få se honom igen. Det var nästan som om han dog. Men om man gav den nyfödde namnet Ragnvald, så skulle man alltid tänka på farbror Ragnvald när man såg barnet. Ragnvald gifte sig senare med Ingeborg, Olav Tryggvasons syster. De växte nog upp tillsammans, för när Astrid flydde vidare österut med Olav, så nämns det ingenting om att Ingeborg var med. Hon var tillräckligt trygg i Västergötland, för henne var inte drottning Gunhild intresserad av.
Knappt sju år efteråt, 977, höll tre ryska bröder av skandinaviskt ursprung på att kämpa med varandra om makten i det stora riket i öster. Jaropolk hade först övertaget. Han dödade sin bror Helge, men Valdemar flydde västerut för att skaffa stöd i det gamla landet. I Ryssland kunde ingen veta var Valdemar höll hus. Här var Jaropolk den som var högsta hönset, så när Ragnvald, kungen av den befästa staden Polotsk, ville bygga nätverk, var det till Jaropolk han vände sig. Hans dotter Ragnhild, Sigrids kusin, var giftasvuxen (även Sigrid hade ett par år tidigare gift sig med kung Erik) och nu skulle hon gifta sig med Jaropolk. Valdemar var dock i högsta grad på bettet. Kung Erik av Sverige hade inte kunnat ställa upp med krigare, kanske för han just hade haft konfrontationen med Styrbjörn och inte visste hur stabil situationen var, så Valdemar hade dragit vidare till Håkon Jarl av Norge. De kunde kanske ha ömsesidig nytta av en allians. Håkan fixade krigare till Valdemar, som precis vid denna tid gifte sig med en flicka som hette Ålov, som bör vara en av Håkans döttrar. Hans mormor var nämligen kungadottern Ålov Årbot. Men Valdemar var inte monogam, så när han hörde att Ragnvald från den viktiga staden Polotsk sökte samarbetete med Jaropolk, bestämde han sig för att han också skulle gifta sig med Ragnhild, antingen hon ville eller inte.
Valdemar intog Polotsk, våldtog Ragnhild inför hennes familj och dödade därefter familjen inför Ragnhild. Och därmed ansåg han sig vara gift med Ragnhild och ha rätt till Polotsk. Därefter fortsatte han sin kamp mot Jaropolk och blev ensam härskare över Ryssland.
Ragnhild fick flera barn med Valdemar. Det berättas att hon vid ett tillfälle på ett taffligt sätt försökte döda honom, och att han skulle ha stuckit ner henne, om inte en av de små sönerna hade varit där. Så han nöjde sig med att skicka iväg henne till Polotsk. Ett av Ragnhilds barn var Vissivold. När Sigrid Storråda blev änka skickades Vissivold iväg till Sverige för att fråga chans på henne för en av sina äldre halvbröder. Enligt ryska källor återvände han och regerade senare en del av Ryssland. Enligt norska källor (troligen Rane den vidfarne, som ska ha varit med) innebrändes han av Sigrid. Det är faktiskt inte särskilt troligt att Sigrid skulle ha tuttat eld på gäststugan, bara för att hon tyckte att friarna var under hennes värdighet. Det var ett stort tabu att döda gäster. Att Harald Grenske, den andre friaren, omkom i en brand i gäststugan kan väl anses vara så sant som information kan vara från den här tiden, men det bör ha varit en olyckshändelse.