Ingeborg, Astrid och Olof från Viken


Christian Krohg (1852 - 1925): Kung Olav möter Ragnvald Jarl vid Göta Älv


Bilden ska tydligen föreställa Ragnvald Jarl som tidigast 995 ber Olav Tryggvasons om hans syster Ingeborgs hand, en inte helt ovanlig föreställning om hur det gick till. Håhåjaja.

Nu tar vi det från början. Olav Tryggvasons far dödades 968 (andra säger 962/963). När kan dennes döttrar senast ha blivit födda? Hmm. Svår fråga. Alltså. Olav Tryggvason själv ska ha blivit född efter faderns död 968. Systrarna bör ha varit äldre, i varje fall Ingeborg som följde med till Västergötland men inte till Ryssland (till Astrid kommer vi strax). Olav växte upp i Ryssland och från 980-talet, (snarare slutet än början) var han runt och härjade, först i Östersjön, sedan västerut. Det nämns ingenting om att han tog sig till Västergötlands inland för att kolla upp vad Ingeborg gjorde. Troligen gifte hon sig med sin fosterbror (!) Ragnvald efter att mamma Astrid kommit tillbaka i slutet av 970-talet. Då var Ingeborg visserligen något äldre än brudar brukade vara på den tiden, men inte överårig. Ragnvald var också något yngre, så det kan ha varit en orsak till dröjsmålet. Ragnvald kan förstås ha bett Olav ratificera äktenskapet sedan många år när denne långt senare blev kung, men det låter dumt. Tänk om han hade sagt nej. Om det nu överhuvudtaget var nödvändigt att fråga en manlig släkting om tillåtelse att gifta sig med en flicka i detta speciella fall, när pappan var död och lillebror bortförd i slaveri... Det är också tveksamt om morfar Erik på Ovrestad levde. Men morbröderna i Norge hade rent teoretiskt sett kunnat tillfrågas. Jag köper dock inte att den stackars Ingeborg var tvungen att vänta med att gifta sig tills hon fick reda på att brorsan levde och hade tid för henne. Hon hade kunnat vara mormor vid det laget! Det sägs att hon var fem år äldre än Olav, d v s född 963 och över 30 år när han blev kung.

Astrids bakgrund är ännu mer nebulös. För det första är det ett egendomligt sammanträffande om hennes farmor och mamma haft samma namn, för hon kan enligt namngivningsreglerna inte ha fått namnet efter sin (då) i högsta välmåga levande mor. För det andra uppstår frågan varför hon inte följde med på flykten, som Ingeborg gjorde. Ett svar skulle kunna vara att hon var dotter till en annan kvinna, kanske en kvinna som också hette Astrid och dog vid förlossningen. I så fall kan hon t o m ha varit född så sent som 968/969. Var växte hon då upp? Alltså, om hon inte var dotterdotter till Erik på Ovrestad, så bör hon i varje fall inte ha vuxit upp där, utan någon annanstans. Men hur skulle man kunna veta om hon verkligen var Tryggves dotter om hon föddes posthumt utanför äktenskapet? Nej, hon måste ha blivit född tidigare och erkänts av Tryggve. Kanske var hon ändå dotter till drottning Astrid (och haft en farmor som hette Astrid), men växte upp hos fosterföräldrar.

995 hade drottning Astrid, Olavs mor, för länge sedan kommit hem från Ryssland och fått barn med köpmannen Lodin, som ca 15 år senare i princip var vuxna med den tidens mått. Nu kom Olav och ville bli kung, men de mäktiga i landet var tveksamma. Kunde han egentligen bevisa att han var vem han påstod? Ingen hade sett honom växa upp. Men tydligen accepterade mamma Astrid och hennes bröder honom som sin släkting. Egentligen hade morbror Sigurd, som sades vara den som hittade Olav i Ryssland, kunnat ta vilken unge som helst och påstå att det var hans systerson.

Då krävde stormännen att Olavs syster Astrid skulle gifta sig in i en av de viktigaste familjerna. Hon var i alla fall bevisligen dotter till en kung. Närmare bestämt skulle hon gifta sig med Erling Skjalgsson från den berömda Hårda-Kårefamiljen på Sola. Det var en viktig familj, även om den bara var av låg adel (herse, inte jarl). Astrid var 995 långt över 20 år gammal, kanske över 30. Hon kan inte ha varit ogift hela tiden. Däremot kan hon förstås ha varit änka, även om inte det nämns.

Det berättas att Astrid inte ville gifta sig med Erling på Olavs befallning, för att han inte var tillräckligt förnäm. Då plockade Olav fjädrarna av hennes dyrbara falk och satte press på henne på alla sätt.

En förklaring till hennes motstånd kan vara att hon haft ett bättre gifte tidigare. En annan att änkor normalt sett hade ett ord med i laget vid omgiften. Det kan man se i många historier. Vid första äktenskapet var flickor så unga att de inte hade någon talan. Av vuxna och mogna änkor och mödrar kunde man däremot förvänta sig rationella partnerval. Nu kom hennes okände lillebror från utlandet och lade sig i hennes liv! Inte undra på att hon blev irriterad. Hon hade aldrig haft den minsta nytta av honom, men komma och ställa krav, det kunde han.

Både Ingeborg och Astrid fick f ö ättlingar som blev omnämnda i historieböckerna.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?