Gunhild, Gunhild...


Märkvärdig sten från den kulturhistoriska platsen Kinne-Kleva

När jag började forska om den här tiden stötte jag på en väldig massa Gunhild, som ibland kallades Gyda eller Gyrit. Men jag tror att det är kyrkogubbarna långt senare som har ställt till det. De erkänner ju delvis själva att de inte vet exakt vem som är vem, och who cares? ungefär.

Med hjälp av namngivningsreglerna ska jag försöka reda ut det här.

Först har vi Gunhild Eriksdotter från Danmark. Hon var en äkta kungadotter från en gammal ätt och gifte sig med Hardeknut av Jorvik. Här har vi den danske kung Gorms föräldrar. Gorm och Tyra fick en dotter som hette Gunhild Gormsdotter och gifte sig med Erik Haraldsson Blodyx av Norge, som var systerson till den första Gunhild.

Harald Blåtand Gormsson gifte sig troligen med en Gunhild Olofsdotter från England, som han var släkt med. Det finns en i Peter Lawaetz stamträd som passar perfekt i ålder vid den tid som Harald plötsligt blev tronarvinge och behövde en drottning med förnäm bakgrund. Gunhild dog i barnsäng efter att ha fött Gunhild Haraldsdotter. Denna gifte sig med Pallig från Fyn och flyttade till England, där hon mördades i massakern 1002.

Sven Tveskägg Haraldsson gifte sig med en polsk furstedotter som hette Świętosława, men det var ett namn som han inte kunde uttala, så han kallade henne Gunhild. Det var vanligt att utlandsfödda kvinnor fick byta namn i det nya landet, och Gunhild kunde ju vara lämpligt. Han kallade dock en dotter som blev nunna för Santslaue, sägs det, men det kan inte stämma - Santslaue bör vara kung Knuts dotter. Detta är denna Gunhild som brukar blandas ihop med Sigrid Storråda. Som jag ser det var Sven gift med Gunhild, men försköt henne när han gifte sig med Sigrid. Antingen Gunhild eller Sigrid fick också en dotter som gifte sig med antingen Boleslaw av Polen (det var i så fall inte Gunhilds dotter, för hon var syster till Boleslaw) eller Mistislaw av Obodriterna (vilket jag tippar på i vilket fall som helst). Och denna dotter fick en dotter som hette Gunhild som gifte sig först med Håkon Eriksson Ladejarl och fick Bodil, och därefter, när hon blivit änka, med Harald Torkelsson (Torkel den Höges son). Och även kung Knut och drottning Emma fick en Gunhild Knutsdotter.

Sedan har vi den första Gyda i raden. Hon hette Gyda Eriksdotter och var gift med Harald Hårfager. Magnus Minnesköld har räknat ut att det var hennes son Torgils som var den förste i den mäktiga västgötasläkten, som Sigrid kommer ifrån. Torgils bör enligt namngivningsreglerna ha haft en dotter som hette Gyda Torgilsdotter, men om henne vet vi ingenting, utom att hon enligt Minneskölds teori och namngivningsreglerna inte kan ha blivit gammal, för hon var den som gav namnet vidare i släkten. Så småningom föds nämligen Sigrids äldre syster Gyda Tostesdotter (Toste bör vara en variant på Torgils) i familjen, som föreslås (av Minnesköld) ha gift sig med kung Olof Björnsson och blivit mor till Styrbjörn. Jag tror dessutom att hon är den Gyda som gifte sig med Harald Blåtand när Styrbjörn gifte sig med Blåtands dotter Tyra, och att hon lyckades försona Harald med hans son Sven Tveskägg under en kort tid, ca 982 - 985, för tydligen var de båda med på att angripa kung Erik av Sverige vid slaget på Fyrisvallarna. Sven kallade nämligen sin första dotter (med Gunhild ?) för Gyda Svensdotter. Detta är egentligen emot namngivningsreglerna, men Sven ville troligen inte uppkalla sin dotter efter sin egen mor, Åsa, som var av låg börd. Och han kan ju ha sett Gyda som sin styvmor.

Gyda Torkelsdotter som gifte sig med Godwin Wulfnothson av Wessex var dotter till Torgils Sprakalägg, som jag tror var son till Ulf Jarl Tostesson av Västergötland, och kungadottern Astrid Haraldsdotter (Blåtand). Hon har också fått sitt namn efter Drottning Gyda Tostesdotter. Den siste anglosaxiske kungen Harald Godwinson hade dels en syster som hette Gyda, dels en dotter. Gyda Haraldsdotter gifte sig med Vladimir II av Kiev och fick en son, som hette Mstislav och gifte sig med Kristina Ingesdotter av Sverige. Som naturligtvis också hörde till släkten.

Och nu kommer vi till strulet med Gunhild/Gyda, Anund Jakob och Sven Estridsson. När det gäller Rollo av Normandie och om han var dansk eller norsk, så har jag redan hittat en möjlig lösning på problemet genom fosterbarnssystemet, d v s ett barn kunde anses ha två fäder. Varför skulle inte detta vara tillämpbart här?

Drottning Sigrid och kung Erik hade en dotter som hette Holmfrid som gifte sig med Sven Håkonsson Jarl (Lade). De fick en dotter som hette Sigrid (logiskt, förutom att drottning Sigrid fortfarande levde) och en som tydligen hette Gunhild, eller snarare Gyda. Enligt namngivningsreglerna skulle egentligen deras äldsta dotter ha hetat Tora efter Svens mamma, men barnet kan ju ha dött, eller också bortsåg Sven från moderns namn, eftersom hon inte var kunglig. Jag tror att hon fick heta Gyda Svensdotter efter sin moster, drottning Gyda, drottning Sigrids syster. 

Holmfrids brorson Anund Jakobs familjeförhållanden är ganska oklara. I varje fall vet vi att Sven Estridsson från Danmark uppehöll sig rätt mycket hos honom. De var ju släkt. Samtidigt kan faktiskt Gyda också ha växt upp hos Anund Jakob. Danskarna kan ha ansett henne vara Anund Jakobs dotter, d v s Gyda Svensdotter = Gyda Anundsdotter. Sven Estridsson och Gyda gifte sig. Det här är en riktig soppa. Sven Estridsson ska sedan ha gift sig med Gydas mor eller styrmor, i varje fall Anund Jakobs änka, som hette likadant. Men kyrkan var inte nöjd, för de ansågs vara för nära släkt och uppmanades till skilsmässa. (Ytterligare en - dansk - Gyda/Gunhild nämns i källorna, som man tydligen absolut inte får blanda ihop de här första två damerna med.) 

Vem var Anund Jakobs fru? Jag började forska enligt namngivningsreglerna efter en lämplig Gyda eller Gunhild. Anund Jakobs syster Astrid växte upp i Västergötland hos en storman som hette Egil, vilket är ett ganska norskt namn. Det är inte särskilt svårt att tänka sig att Egil var en släkting. Sigrid, Gyda och Ulf kan ha haft en yngre halvbror t ex, som hette Egil Tostesson och det skulle bara vara logiskt om hans dotter hette Gyda Egilsdotter. Den här familjen hade inga problem med kusinäktenskap. Det är väldigt tydligt. Man gifter sig bara uppåt, inte nedåt, och om det inte finns någon uppåt så tar man en släkting. 

Sven Estridsson gifte sig alltså med Gyda Svensdotter, som även kallades Anundsdotter. Hon fick tydligen en son som hette Sven som dog tidigt. Det passar enligt namngivningsreglerna. Sedan måste Gyda ha dött (eller gått i kloster, vem vet?). Senare gifte han sig med Gyda Egilsdotter. Kyrkan hade väl inte hunnit reagera på att Svens mor och Gyda Svensdotters mormor var Sigrid Storråda, men nu höll de koll på kungens äktenskap. Aja baja, Gyda Egilsdotter var nämligen brorsdotter till Sigrid. Så det blev tvångsskilsmässa.



Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?