Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Edward the Confessor på Bayeuxtapeten

Jedvard Thordsson Bonde, tempelriddare var gift med Cecilia Blotsvensdotter och far till Erik den helige.

Jedvards föräldrar var Thord Ulfsson Bonde och Edla Eriksson av Skara, som jag har skrivit om i andra inlägg. Thords bror var Thurgot/Torgils Ulfsson Jarl och gift med Thorgunna Vagnsdotter, vars namn säkert påminner jomsvikingsexperter om vem hon var släkt med.

Thord och Torgils föräldrar var Ulf Galiciefararen och Bodil Håkonsdotter. Ulf var enligt min åsikt son till Torgils Jarl av Skåne, Ulf Jarls äldste son innan han gifte sig med Estrid. Bodil var dotter till Håkon Eriksson Ladejarl och Gunhild av Venden. Gunhild var kung Knuts systerdotter. Hennes mor bör ha haft namnet Tyra och varit dotter till Sven Tveskägg och hans första hustru Gunhild av Polen (jag tror inte längre på att hon var dotter till Sigrid Storråda, även om det inte är helt uteslutet). Tyra giftes troligen bort till Mistislaw av obodriterna. Det finns andra åsikter om det, men Mistislaw var vid den tiden allierad med danskarna. Hon hade då en (halv-)bror, Pribignew, som efterträdde fadern. När Pribignew/Udo dödades lämnade hans son Gottskalk klostret och började kämpa mot faderns fiender. År 1030 hamnade han hos Knut i England, vilket inte var så konstigt om han var släkt med Gunhild och fick tydligen gifta sig med en prinsessa. (F ö uppkallades Gottskalk efter sin abbott i klostret i Lüneburg, som senare utnämdes till biskop av Skara, dit han aldrig åkte.)

Ulf Galiciefararen kan också vara Ulf Thoraldsson av York, troligen samma person som Edwards Bonde stallare, som nämns i ett brev 1062. Det betyder att Thord inte var den förste i släkten som kallade sig Bonde!

Håkon Jarl var som vi vet stationerad i England. Ulf Jarls syster Gyda var gift med den mäktige Godwin Wulfnothson och blev mor till kung Harald. Först stödde Godwin Harald Knutsson Harfot, därefter Hardeknut Knutsson och sedan hjälpte han Edward the Confessor, den siste kungen av Wessex att komma tillbaka. Edward var kung mellan 1042 och 1066 och därefter var Harald Godwinson kung under mycket kort tid. Man kan utgå från att Gydas familj stod på Godwins sida och stödde Edward.

Jedvard Thordsson föddes omkring 1070. Edward the Confessor dog 1066. Den lille Jedvard uppkallades med största sannolikhet efter den engelske kungen. Men fanns det någon riktigt stark förbindelse dem emellan? Jag har funderat på om Edward stod fadder för Jedvard. I så fall måste Jedvard ha varit född före kungens död. Men det kan finnas släktförbindelser som vi inte känner till.

Kung Edward gifte sig med Godwins och Gydas dotter Edit och gav Harald Godwinson och Björn Estridsson jarlsdömen. Men han fick inga barn med Edit, vilket förstås anses bero på att hon antingen var ofruktsam eller att han var avhållsam. Det är långt ifrån säkert. Han kan ha försökt skaffa arvingar utanför äktenskapet, d v s ha haft förnäma frillor, som skulle kunna bli drottning om han försköt Edit (vilket han gjorde, men sedan ångrade).

Det är inte alls otroligt att Ulf Galiciefararen Jarl och Bodil Håkonsdotter även hade en dotter som var sambo med kung Edward. Att det inte blev några barn bör i så fall ha berott på kungen.

I annat fall skulle det ha varit rätt så förmätet av Thord Ulfsson Bonde att ha kallat sin son för Jedvard. Men om han ansåg att kung Edward var hans svåger, så var det enligt namngivningslagarna förstås okej. Särskilt som Jedvard föddes i Västergötland, där Vilhelm Erövraren inte hade något att säga till om.

För efter 1066 fick nog många vikingajarlar nog av England och flyttade hem igen.

Uppdatering: Kanske är detta Thord Ulfsson Bonde (1040 - 1100) eller snarare hans far Ulf Galiciefararen Torgilsson (1010 - 1062?)? Bonde stallare på Wikipedia. Jag har hittat flera dokument om honom, men sammanfattningen på Wiki är väldigt bra. Han var en mycket framstående person som skrivit på dokument tillsammans med Godwins söner (bl a den senare kung Harold). I varje fall var han stallare 1060 - 1066. Han hängde sig kvar ett par år. Sedan drogs så småningom allt han ägde in till Vilhelm Erövraren och gavs till bl a Waltheof som var en ättling till Strut-Harald tror jag och till Henry de Ferrers (se Wiki vem han var). Han var innan dess en av de rikaste landägarna i England. Efter 1068 försvinner han från dokumentationen. Men 1070 föds Jedvard Thordsson Bonde i Skaratrakten till Thord Ulfsson Bonde och Edla Eriksdotter.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?