Erik den helige Jedvardsson

Apropå diskussionen om Erik den helige på Skandinaviskt Arkeologiforum

Kortfattat:
Med hjälp av Peter Lawaetz´ namngivningsregler håller jag på att leta efter förbindelser som främst gäller Sigrid Storrådas ätt och har nu kommit fram till första hälften av 1000-talet. Det jag upptäcker lägger jag allteftersom ut på min blogg.
Vad gäller Erik den helige Jedvardsson har jag ändå några (obevisade) indicier.

Jedvard Thordsson Bonde föddes ca 1070 till Thord Ulfsson Bonde och Edla Eriksson från Skara (som kan vara dotterdotter till Emund den gamle). Edward the confessor dog 1066. För att Jedvard skulle uppkallas efter Edward måste de vara "fränder".
Thord Ulfsson Bonde var son till Ulf Galiciefararen Torgilsson och Bodil Håkonsdotter (Ladejarl). (Bodil var i varje fall född i England. Hennes mor var Gunhild av Venden.) Den kände Ulf Torgilsson Jarl av Danmark måste enligt namngivningsreglerna i sitt första äktenskap ha haft en äldste son, Torgils. Som jag ser det efterträdde denne sin far som jarl i Skåne (när Ulf gjorde karriär) och var helbror till Asbjörn (England) och Kata (Varnhem), samt halvbror till Sven och Björn Estridsson. Denne Torgils var far till Ulf Galiciefararen. Han var därmed också frände till Godwin Wulfnothson Jarl, som ju var gift med Gyda Torgilsdotter (Ulf Jarls syster), vars barnlösa dotter Edith var gift med kung Edward the confessor av Wessex.

I engelska källor uppträder en Bonde stallare (1060 - 1066) som var en av Englands största markägare och en mycket högt uppsatt man. Han har bl a skrivit på dokument tillsammans med Toste och Harold Godwinson, Ediths bröder. Mellan 1066 och 1068 drog Vilhelm Erövraren in alla hans egendomar och gav dem till andra. Därefter försvinner Bonde stallare ur de engelska källorna.

Jag tror att Ulf Galiciefararen Torgilsson var samma person som Bonde stallare. Gissningsvis är Bonde ett smeknamn för husbonden/chefen, kanske för att inte blanda ihop honom med någon annan Ulf. Det fanns ingen plats för hans släkt i England längre, så den återvände till Skandinavien.

Om Edward the confessors barnlöshet påstås det diverse saker, men det är klart att han oroade sig för detta. Vad ligger närmare till än att testa sin fruktbarhet på andra kvinnor? Han försköt vid något tillfälle Edith, men tog tillbaka henne igen. Jag tror att Ulf Bonde stallare lät sin dotter bli sambo med kungen. Om hon skulle bli gravid kunde Edith förskjutas och denna frilla bli drottning. Det förklarar att Thord Ulfsson gav sin son namnet Jedvard efter kungens död. De var svågrar (utan kyrkans välsignelse).


Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?